Νέο πλαίσιο υποχρεωτικής Ασφάλισης Σκαφών Αναψυχής & Τουριστικών Ημερόπλοιων

Αγαπητοί Συνεργάτες,
Το Υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη θέσει σε δημόσια διαβούλευση το νέο εκσυγχρονισμένο θεσμικό πλαίσιο για την υποχρεωτική Ασφάλιση Πλοίων (Σκαφών) Αναψυχής & Τουριστικών Ημερόπλοιων.
Μετά την πολύμηνη προπαρασκευαστική διαδικασία, σημειώνουμε ότι εξειδικευμένο στέλεχος της Blue Aigaion συμμετείχε σε αυτήν, το νέο αυτό νομοθετικό πλαίσιο θα πλαισιώνεται από ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και θα περιλαμβάνει συνοπτικά:
Την υποχρεωτική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης για σωματικές βλάβες ή θάνατο, υλικές ζημιές και πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης από πρόσκρουση, σύγκρουση, ναυάγιο ή οποιαδήποτε άλλη αιτία συνιστά ναυτικό ατύχημα κατά την εκτέλεση πλόων, τον ελλιμενισμό και την αγκυροβολία των σκαφών, ως εξής:

Α1. Πλοία Αναψυχής (ολικής χωρητικότητας μικρότερης των 300gt)
– Αστική ευθύνη για θάνατο ή σωματικές βλάβες επιβαινόντων και τρίτων, 150.000 ευρώ, ανά πρόσωπο και 700.000 ευρώ, ανά συμβάν.
– Αστική ευθύνη για υλικές ζημιές επιβαινόντων και τρίτων, 150.000 ευρώ, ανά συμβάν.
– Αστική ευθύνη για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, 150.000 ευρώ, ανά συμβάν.
Α2. Πλοία Αναψυχής (ολικής χωρητικότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 300gt)
– Υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 6/20212 περί «Ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασφάλιση πλοιοκτητών για ναυτικές απαιτήσεις»
Β2. Τουριστικά Ημερόπλοια (ολικής χωρητικότητας μικρότερης των 300gt)
– Αστική ευθύνη για θάνατο ή σωματικές βλάβες επιβαινόντων και τρίτων, 150.000 ευρώ, ανά πρόσωπο και 1.500.000 ευρώ, ανά συμβάν.
– Αστική ευθύνη για υλικές ζημιές επιβαινόντων και τρίτων, 150.000 ευρώ, ανά συμβάν.
– Αστική ευθύνη για πρόκληση θαλάσσιας ρύπανσης, 150.000 ευρώ, ανά συμβάν.
Β2. Τουριστικά Ημερόπλοια (ολικής χωρητικότητας ίσης ή μεγαλύτερης των 300gt
– Υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα 6/20212 περί «Ενσωμάτωσης της Οδηγίας 2009/20/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ασφάλιση πλοιοκτητών για ναυτικές απαιτήσεις).
Β3. Τουριστικά Ημερόπλοια άνω των 12 επιβατών τα οποία εκτελούν διεθνή μεταφορά (π.χ περιηγήσεις στα τουρκικά παράλια) ή εντάσσονται στην «Κατηγορία Α» ή στην «Κατηγορία Β» και εκτελούν ενδομεταφορές
– Υποχρεωτική ασφάλιση σύμφωνα με το καθεστώς ευθύνης, ασφάλισης και αποζημιώσεων που προβλέπονται στον Κανονισμό (ΕΚ) 392/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23ης Απριλίου 2009, σχετικά με την ευθύνη των μεταφορέων που εκτελούν θαλάσσιες μεταφορές επιβατών, σε περίπτωση ατυχήματος.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νέο διευρυμένο νομοθετικό πλαίσιο θα απαιτεί την ύπαρξη φερέγγυων Ασφαλιστικών Οργανισμών, οι οποίοι θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα παροχής μεγάλων Ασφαλιστικών ορίων – αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις – σε ένα πιο διευρυμένο πλαίσιο εφαρμογής τους.
Φυσικά σε περίπτωση ναυτικού ατυχήματος και υπαιτιότητας του ασφαλισμένου πλοιοκτήτη, αυτός μπορεί να καταστεί – κατόπιν δικαστικής απόφασης – νομικά υπεύθυνος να αποζημιώσει τα παθόντα μέρη για πολύ μεγαλύτερα ποσά από αυτά που ορίζονται στο νέο πλαίσιο νόμου.
Επιπλέον, είναι αξιοσημείωτη η σημαντική αύξηση των απαιτήσεων (claims) Αστικής Ευθύνης Σκαφών/Τουριστικών Ημερόπλοιων στην Ελλάδα, καθώς μόνο την διετία 2019/20 αποτελούν το 15,50% των ζημιών που δηλώθηκαν, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΑΕΕ.

Η συνεργασία σας με την Brokers Union σας δίνει την δυνατότητα να έχετε πρόσβαση στην Blue Aigaion Insurance Solutions, της οποίας τα στελέχη με εμπειρία δεκαετιών στις Nαυτασφαλίσεις και εταιρική παρουσία στον πυρήνα της αγοράς Lloyd’s του Λονδίνου, έχουν επεξεργαστεί την Aσφάλιση εκατοντάδων Πλοιοκτητών Σκαφών Αναψυχής/Τουριστικών Ημερόπλοιων με μεμονωμένα ασφαλιστήρια Αστικής Ευθύνης Πλοιοκτήτη (Protection & Indemnity Risks Policies) με όρια ασφάλισης μέχρι 500 εκ. Δολ. ΗΠΑ και ανταγωνιστικά ασφάλιστρα. Επιπλέον, η Blue Aigaion προβαίνει στην έκδοση σχετικών Βεβαιώσεων Ασφάλισης στην Ελληνική & Αγγλική γλώσσα, οι οποίες γίνονται αυτόματα αποδεκτές από τις τοπικές λιμενικές αρχές.

Τα ασφαλιστήρια αυτά απευθύνονται σε ιδιοκτήτες Σκαφών, οι οποίοι:
– Επιθυμούν μία μεγαλύτερη οικονομική εξασφάλιση σε περίπτωση προκλήσεως ναυτικού ατυχήματος με υπαιτιότητά τους,
– Υποχρεούνται μέσα από τις συμβάσεις ναύλωσης να έχουν υψηλά ασφαλιζόμενα όρια αστικής ευθύνης,
– Αντιλαμβάνονται ότι η εκταμίευση υπέρογκων χρηματικών ποσών προς ικανοποίηση των παθόντων μερών, μπορεί να σημαίνει την ολοκληρωτική καταστροφή της εταιρικής και προσωπικής τους περιουσίας.

Ο Κλάδος Γενικών Ασφαλίσεων της Brokers Union και η Διεύθυνση Πωλήσεων είναι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε.

Εμείς στην Brokers Union , παρακολουθούμε τις αλλαγές και τις εξελίξεις στο ασφαλιστικό περιβάλλον και βρισκόμαστε Πάντα Δίπλα σας , κάνοντας εφαρμογή το σύνθημά μας «Η ισχύς εν τη ενώσει»